FireSwarm: vliegtuigjes branden laten opsporen

Co-development

Opdrachtgever

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Omvang

n.v.t.

Plaats

Bergen

Jaar van oplevering

2014

Het Nederlandse onderzoeksproject FireSwarm ontwikkelt kleine, zelfstandig vliegende robots voor de brandweer. Deze onbemande vliegtuigjes worden onder andere ingezet voor het detecteren en monitoren van natuurbranden. Het is een spannende start van dit uitdagende project om een zwerm van onbemande vliegtuigjes de lucht in te krijgen en ze een gemelde brand zo snel mogelijk op te laten sporen.

FireSwarm is een project uitgevoerd door Almende, DevLab, KITT Engineering, TUDelft, Rijksuniversiteit Groningen, EagleVision, Brandweer Bergen en Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.Voor het FireSwarm project worden kleine, goedkope vliegtuigjes uitgerust met verschillende sensoren (voor onder andere koolmonoxide, temperatuur) en camera’s. Focus van het project ligt op slimme beeld- en patroonherkenningstechnieken waarmee het systeem zelf de brandhaarden kan herkennen en lokaliseren.

Verder moeten de onbemande vliegtuigjes zelfstandig in een zwerm leren vliegen, aangezien het onmogelijk is om een dergelijke zwerm met mensenhand te besturen. In maart werd de eerste testvlucht gehouden. Bij deze test hebben we goed gekeken hoe goed de verschillende sensoren zijn in het herkennen van vuur. Daarvoor worden er verschillende objecten geplaatst, zoals een auto met draaiende motor, een barbecue en een open vuur. Met deze objecten onderzoeken we hoe goed het onderscheidend vermogen is van de sensoren.

We hebben de volgende sensoren getest:

  • Normale camera (met een IR block filter)
  • NIR camera (camera met een IR pass filter)
  • Thermopile array (zoals in een thermal imaging camera, maar dan met weinig pixels)
  • PIR (zoals in een bewegingssensor, zeer goedkoop)
  • Microgolf sensor (zend microgolven uit en vangt de weerkaatsing weer op)
  • Gas sensor (bijvoorbeeld koolstofmonoxide)
  • Rook sensor

Bij deze vlucht heeft de UAV op verschillende hoogtes gevlogen, om ook een idee te krijgen van de invloed van de hoogte op de vuurherkenning. Het FireSwarm project wordt gesubsidieerd vanuit het programma Innovatie voor Maatschappelijke Veiligheid van AgentschapNL.

www.almende.com en www.fireswarm.nl

IT’S ALL
ABOUT THE
QUESTION