Here's looking at you KITT!
Tel: +31 (0)53-4315700

LAB-ON-A-CHIP. Een heel laboratorium, klein als een pilletje!

imagesLAB-ON-A-CHIP. Een heel laboratorium, maar dan zo klein als een pilletje. De nanotechnologie van lab-on-a-chip maakt het mogelijk. Met moderne technologie kunnen we steeds meer apparaten en systemen LOC KITTminiaturiseren. Het heeft voordelen wanneer je onderzoeken die normaliter alleen in een laboratorium kunnen worden gedaan ook in het veld of thuis kan doen, bijvoorbeeld een zwangerschapstest. Door slimme combinaties van sensoren, elektronika en micro vloeistof systemen worden nu “labs on a chip” ontwikkeld.

KITT Engineering werkt vanuit Devlab mee aan een project van Nanosense, de Universiteit van Wageningen aan een alternatieve meetmethode, namelijk adem-analyse. De hoeveelheid ketonen in je adem is mede afhankelijk van je glucose spiegel. Echter de concentraties zijn erg klein dus er is een gevoelige sensor voor nodig.

De oplossing wordt gezocht in een nano-wire sensor, een super dun LOC KITT-2draadje, 5000 keer dunner dan een haar. Na een speciale behandeling is de weerstand van dat draadje afhankelijk van gas concentraties.

De prototype nano-wires worden gemaakt op een Silicium chip van enkele mm groot. KITT Engineering heeft technieken ontwikkeld om het onderzoek te faciliteren:

 

  • Een methode om storingsvrij hele kleine stroompjes te meten.
  • Fixture technologie om makkelijk en goedkoop losse chips elektrisch aan te sluiten zonder er eerst draadje aan te binden. Hiervoor maken we o.a. gebruik van de preciezie 3D printer van het Fablab Enschede.
  • Desktop meetopstelling om losse chips te testen voor en na modificatie.20140812_100519(0)

Dankzij de creatieve benadering van KITT Engineering zijn in korte tijd een aantal lastige problemen die het onderzoek dreigden te vertragen opgelost. Door onze deelname aan dit soort onderzoeksprojecten leveren we met onze expertise een belangrijke bijdrage aan het fundamenteel onderzoek naar Lab on a chip systemen. Het minatuurlab kan de gemeten waarden van stoffen in ons lichaam in de toekomst zelfs direct naar een arts sturen. In Twente wordt hard gewerkt aan diverse toepassingen voor het lab-on-a-chip. Dat heeft al geleid tot een vruchtbaarheidstest voor mannen en een chip waarmee manisch depressieve mensen hun eigen medicijngebruik kunnen controleren. Er wordt ook gewerkt aan een nanopil die kanker in de dikke darm kan ontdekken.

De meest bekende toepassing is echter het apparaatje waarmee diabetici zelf hun bloed glucose gehalte kunnen meten. Het nadeel van die methode is dat je nog wel een druppeltje bloed moet prikken.

 

 

Deze post is ook beschikbaar in: Engels