imagesNanosense; KITT Engineering werkt vanuit Devlab mee aan een project van Nanosense, de Universiteit van Wageningen aan een alternatieve meetmethode, namelijk adem-analyse. Dankzij de creatieve benadering van KITT Engineering zijn in korte tijd een aantal lastige problemen die het onderzoek dreigden te vertragen opgelost. Door onze deelname aan dit soort onderzoeksprojecten leveren we met onze expertise een belangrijke bijdrage aan het fundamenteel onderzoek naar Lab on a chip systemen.LOC KITT Het heeft voordelen wanneer je onderzoeken die normaliter alleen in een laboratorium kunnen worden gedaan ook in het veld of thuis kan doen. Door slimme combinaties van sensoren, elektronika en micro vloeistof systemen worden nu “labs on a chip” ontwikkeld voor adem-analyse.

De hoeveelheid ketonen in je adem is mede afhankelijk van je glucose spiegel. Echter de concentraties zijn erg klein dus er is een gevoelige sensor voor nodig. De oplossing wordt gezocht in een nano-wire sensor, een super dun draadje, 5000 keer dunner dan een haar. Na een speciale behandeling is de weerstand van dat draadje afhankelijk van gas concentraties. De prototype nano-wires worden gemaakt op een Silicium chip van enkele mm groot. KITT Engineering heeft nieuwe technieken ontwikkeld om het onderzoek te faciliteren:LOC KITT-2

  • Een methode om storingsvrij hele kleine stroompjes te meten.
  • Fixture technologie om makkelijk om losse chips elektrisch aan te sluiten zonder er eerst draadje aan te binden.
  • Desktop meetopstelling om losse chips te testen voor en na modificatie.20140812_100519(0)

In Twente wordt hard gewerkt aan diverse toepassingen voor het lab-on-a-chip. Dat heeft al geleid tot een vruchtbaarheidstest voor mannen en een chip waarmee manisch depressieve mensen hun eigen medicijngebruik kunnen controleren. Er wordt ook gewerkt aan een nanopil die kanker in de dikke darm kan ontdekken.

De meest bekende toepassing is echter het apparaatje waarmee diabetici zelf hun bloed glucose gehalte kunnen meten. Het nadeel van die methode is dat je nog wel een druppeltje bloed moet prikken.

 

 

Deze post is ook beschikbaar in: Engels